Spravodajca ÚNSS: 12. máj 2010

Tohto spravodajcu si môžete prečítať aj online na internetovej stránke: Spravodajca ÚNSS: 12. máj 2010

Ak máte zaujímavé informácie, o ktorých by ste chceli informovať ostatných členov a kolegov, prosím pošlite spracovanú správu aj s prílohami na mailovú adresu karola.pavlikova@unss.sk - Vaše informácie uverejníme ako na webstránke ÚNSS, tak aj v newslettri.

Aktuality

Nové fórum ÚNSS

Rozhodli sme sa prejsť na nové fórum. Hlavnými výhodami oproti predošlému sú lepšia prístupnosť a možnosť RSS notifikácie. Všetky vaše príspevky a údaje ostali zachované, takže sa stačí len prihlásiť a môžete diskutovať. Fórum zatiaľ beží v českom jazyku, pracujeme už na slovenskom preklade. Ak niečo nebude fungovať, oznámte nám to v príslušnej sekcii a budeme sa snažiť to čo najskôr napraviť. (nové fórum ÚNSS)

reSET 2010 - mládežnícky počítačový tábor pre zrakovo postihnutých

ÚNSS aj tento rok pripravuje mládežnícky počítačový tábor pre zrakovo postihnutých - reSET. Okrem zábavy a oddychu (vychádzky do okolia, pozeranie komentovaných filmov, hry, ...) sa účastníci opäť priučia niečomu novému na počítačových workshopoch vedených skúsenými lektormi. Tešíme sa na vašu účasť :) ! (bližšie informácie mládežníckom počítačovom tábore pre zrakovo postihnutých - reSET + diskutujte o reSETE na fóre ÚNSS)

Výstava Fragmenty z prírody VIII.

Pozývame Vás na výstavu pod názvom "Fragmenty z prírody VIII.", ktorú pre Vás každoročne pripravuje Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši v spolupráci s Krajským strediskom ÚNSS v Žiline. (bližšie informácie o výstave Fragmenty z prírody VIII.)

Nové telefónne čísla Úradu ÚNSS Bratislava a Krajského strediska ÚNSS Bratislava

Nové telefónne čísla na pevnú linku nájdete v našich kontaktoch.

Dni otvorených dverí KS ÚNSS Košice

Krajské stredisko ÚNSS - Dom aktívneho videnia a Krajská rada ÚNSS, Park obrancov mieru 1, Košice, Vás pri príležitosti 20. výročia založenia ÚNSS pozývajú na dni otvorených dverí v dňoch 13. mája 2010 ( štvrtok ) v čase od 9:00 - 17:30 hod. a 14. mája 2010 ( piatok ) v čase od 9:00 - 12:00 hod. (Dni otvorených dverí KS ÚNSS Košice)

Krajské stredisko ÚNSS Trenčín vypísalo výberové konanie na sociálneho poradcu a inštruktora sociálnej rehabilitácie

Krajské stredisko ÚNSS Trenčín vypísalo výberové konanie na sociálneho poradcu a inštruktora sociálnej rehabilitácie. Bližšie informácie nájdete na nasledujúcich stránkach. (Sociálny poradca a inštruktor sociálnej rehabilitácie (Trenčín))

Deviaty ročník Bielej pastelky

Biela pastelka je celoslovenská verejná zbierka na podporu ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím, ktorú ÚNSS organizuje každoročne a v roku 2010 sa uskutoční už po deviaty krát. (Deviaty ročník Bielej pastelky)

Branislav Mamojka a Žofia Teplická v relácii Teleráno o ÚNSS a Neviditeľnom divadle (TV Markíza, Teleráno, štvrtý blok)

Na stránkach TV Markíza v relácii Teleráno si môžete pozrieť záznam z rozhovoru Branislava Mamojku a Žofie Teplickej venovanému 20. výročiu založenia ÚNSS a Neviditeľnému divadlu (Záznam zo rozhovoru Branislava Mamojku a Žofie Teplickej v Teleráne v televízii Markíza)

Záznam zo slávnostného galavečera osláv 20. výročia založenia ÚNSS (TV Markíza, relácia Reflex)

Na stránkach TV Markíza v relácii Reflex si môžete pozrieť záznam zo slávnostného galavečera osláv 20. výročia založenia ÚNSS (Záznam zo slávnostného galavečera osláv 20. výročia založenia ÚNSS)

Účinnejšia ochrana práv zrakovo postihnutých ľudí vďaka ratifikácii Dohovoru OSN

V utorok 9. marca 2010 súhlasila Národná rada SR s ratifikáciou Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím a Opčného protokolu k Dohovoru. Tento dokument patrí medzi najdôležitejšie medzinárodné listiny v oblasti ochrany práv ľudí so zdravotným, ako aj zrakovým znevýhodnením. (Tlačová správa k ratifikácii dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím)

Kroky proti existenčnej kríze

Zástupcovia Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska sa v dňoch 16. a 17. marca 2010 zúčastnili na workshope s názvom "Viacnásobná diskriminácia z pohľadu Dohovoru OSN o právach ľudí so zdravotným postihnutím". V závere podujatia prijali účastníci vyhlásenie. Viac o workshope a jeho výsledkoch sa dozviete na stránke www.nrozp.sk.

Nevidiace a slabozraké ženy na Cypre o Dohovore OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím

Zástupkyne Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska sa v dňoch 25.-29. marca zúčastnili na konferencii venovanej Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. V cyperskej Larnake ju organizovala pracovná skupina žien Európskej únie nevidiacich (EBU) v spolupráci s domácou Cyperskou úniou nevidiacich (POB). Viac aj s fotogalériou nájdete na tomto odkaze Nevidiace a slabozraké ženy na Cypre o Dohovore OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím.

V Trenčíne otvorili dvere nového strediska pre zrakovo postihnutých

Pri príležitosti presťahovania sa do nových priestorov zorganizovalo Krajské stredisko ÚNSS Trenčín Deň otvorených dverí pre širokú verejnosť. Nové priestory spĺňajú kritéria bezbariérovosti, a preto sú vhodné pre prácu so zrakovo postihnutými klientami. Nad vstupom do budovy sa nachádza akustický maják a od vchodu až ku dverám sú vodiace línie z dvoch typov materiálu. (V Trenčíne otvorili dvere nového strediska pre zrakovo postihnutých + fotogaléria z Dňa otvorených dverí v Trenčíne)

Oddelenie architektonických a dopravných bariér rozšírilo svoju pôsobnosť

Jednou z činností, ktoré Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska rozvíja je poradenstvo pre prevenciu a odstraňovanie architektonických bariér pre ľudí so zrakovým postihnutím. Donedávna však bola táto činnosť pokrývaná len jedným pracovníkom v Bratislave. Keďže požiadavky na prácu v oblasti debarierizácie prostredia pre zrakovo postihnutých ďaleko prevyšujú možnosti jedného pracovníka, oddelenie sa rozšírilo o jedného pracovníka v prešovskom kraji a jedného pracovníka v košickom kraji. Pracovníci sú k dispozícii odbornej aj širokej verejnosti na konzultácie akýchkoľvek problémov týkajúcich sa prístupnosti prostredia pre zrakovo postihnutých ľudí (e-mail: bariery@unss.sk a webstránka architektonickebariery.sk).

Svetlo a tma – školenia realizované v Allianzi

„Svetlo a tma“ – taký je názov workshopu proklientskej komunikácie, ktorý pre svojich zamestnancov realizuje spoločnosť Allianz- Slovenská poisťovňa, a.s. aj v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. (Svetlo a tma – školenia realizované v Allianzi)

Konferencia k 20. výročiu založenia Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska

V dňoch 16. – 17. apríla 2010 sa v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave konala konferencia pod názvom "Sprístupňovanie kultúrneho dedičstva zrakovo postihnutým ľuďom a ich prínos ku kultúrnemu životu spoločnosti". Konferenciu organizovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska a zúčastnili sa jej okrem jej členov, pracovníkov a spolupracovníkov aj zamestnanci Ministerstva kultúry SR a zástupcovia médií. (Konferencia "Sprístupňovanie kultúrneho dedičstva zrakovo postihnutým ľuďom a ich prínos ku kultúrnemu životu spoločnosti")

Slávnostný galavečer k 20. výročiu založenia Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska

Dňa 16. apríla 2010 zavŕšila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska oslavy 20. výročia svojho založenia. V Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca sa stretli predstavitelia miest a obcí, významní partneri, lekári, umelci a samozrejme, členovia a pracovníci. Slávnostný galavečer bol poďakovaním pre všetkých, ktorí sa svojou prácou a činnosťou pričinili o zlepšenie postavenia zrakovo postihnutých ľudí na Slovensku. (Tlačová správa k slávnostnému galavečeru k 20. výročiu založenia ÚNSS + fotogaléria k slávnostnému galavečeru k 20. výročiu založenia ÚNSS od p. Miškoviča)

KR ÚNSS Bratislava informuje

Od apríla rozšírilo KS poradenské hodiny. Prvú stredu v mesiaci budú skúšobne zabezpečované v čase od 8.00 do 20.00 hod. Stabilné rozšírenie poradenských hodín bude podmienené záujmom klientov. Od mája t.r. plánuje KS i pravidelné projekcie komentovaných filmov pre nevidiacich. (stránky Krajského strediska ÚNSS v Bratislave)

Strelecký krúžok (zatiaľ „len“) v Žiline

Vďaka finančnej podpore Grantového programu ÚNSS a Grantového systému mesta Žilina zakúpilo KS ÚNSS v Žiline celé zariadenie potrebné na výkon tejto športovej aktivity – a klienti boli nadšení. Strelecký krúžok – ako si ho zrakovo postihnutí klienti zatiaľ nazvali – začal svoje fungovanie 05.02.2010. Každý sa mohol oboznámiť so zbraňou, ako aj so systémom streľby. (Strelecký krúžok (zatiaľ „len“) v Žiline)




Tento newsletter vydáva Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Internetová stránka: http://unss.sk
Kontakt: newsletter@unss.sk Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Sekulská 1, 84250 Bratislava
Ak ÚNSS newsletter do svojej emailovej schránky dostávať nechcete, napíšte nám prosím mail: newsletter@unss.sk.